niedziela, 12 maja 2019

Bukiew


Szybka przekąska - pieczone orzeszki buka. 

Nie znalazłam w internecie jednoznacznych danych co do temperatury i czasu, ale metodą prób i błędów ustaliłam co następuje: "Weźmiesz bukiew dorodną, jesienną porą z runa leśnego pozyskaną, a w koszach wiklinowych , dla uchronienia przed pleśnią i wilgocią wszelką, przechowywaną , na okoliczność zimowych i wiosennych kaprysów. Gdy apetyt cię najdzie ,garść pokaźną orzeszków zaczerpniesz i cienką warstwą na blasze rozsypiesz. Rozgrzejesz piekarnik swój do temperatury 180-190*C, w której to przez 300 -420 tyknięć zegara ( 5-7 minut) danie to prażyć będziesz. Po upływie czasu rzeczonego, łuskaniu aromatycznego wnętrza oddasz się w pełni, by rozkoszy podniebieniu dostarczyć. "😊Bo cóż lepszego można mieć do roboty w deszczowe niedzielne popołudnie?


#bukiew #orzeszkibukowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz