niedziela, 4 grudnia 2016

Sałatka z buraczków i kapusty



Zeszyt z przepisami mojej mamusi doczekał się stosownej oprawy. Jak się Wam podoba taka okładka? Ale żeby nie oceniać książki po okładce, dziś jeden z przepisów na moją ulubioną słoikową sałatkę do niedzielnego obiadu.
Sałatka z buraczków i kapusty. 
2kg kapusty - poszatkować i dodać 2 łyżki soli
2kg buraczków -ugotować, zetrzeć na grubej tarce i dodać 2 łyżeczki soli 
250g cebuli pokrojonej w kostkę


Zalewa: 
1 szklanka octu 
2 szklanki wody 
1 szklanka cukru 
Zalewy NIE gotować!

Kapustę, buraczki i cebulę wymieszać z 2 łyżkami oliwy zalać. 
Odstawić do zmożenia. 
Pasteryzować 15 minut. 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz