środa, 24 sierpnia 2016

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.)

Dziś uwagę poświęcimy bazylii, zwanej bazylią pospolitą, bazylią właściwą, bazylią wonną, bazylkiem ogrodowym czy bazyliszką, oraz bazylii czerwonej w moim [prawie] pesto ;p Ale w kuchni rzecz jasna niemal każdy chętnie po nią sięga.

Bazylia pospolita


Zastosowanie zdrowotne:
-łagodzi kolkę i wzdęcia,
-poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych,
-zapobieganie nudnościom i wymiotom,
-stymuluje układ odpornościowy,
-wspomaga pracę nerek i mięśnia sercowego,
-koi nerwy,
-przeciwgorączkowo,
-pobudza laktację [szczególnie w połączeniu z lukrecją],
-przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie
-przy zapaleniu dziąseł [wciera się świeży listek]
-przy bólach migrenowych,
-w maściach na skaleczenia

ALE:
ze względu na dużą zawartość estragolu, o właściwościach mutagennych nie należy podawać kobietom w ciąży i okresie karmienia, oraz małym dzieciom.

Zastosowanie w kosmetyce:
-produkty chroniące przed słońcem
-produkty przeciw zmarszczkom,
-antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
-do skóry suchej i z celulitem (rozdrobnione liście zalewamy olejem -takim jaki lubimy- o temp. ok 40C i odstawiamy na ok 2 tygodnie)

Inne zastosowania:
-olejek eteryczny używany do wyroby perfum i mydła,
-powiadają, że odstrasza owady,
-sok z bazylii łagodzi swędzenie po ukąszeniach

Porady co do uprawy:
-Nie przesuszać, nie przelewać ;p

Ciekawostki:
-lody bazyliowe!
-w Indiach uchodzi za świętą roślinę,
-we Francji nazywana jest rośliną św. Anny, i co roku obchodzi się jej święto,
-w Grecji nazywana basilikon czyli królewskie pachnidło [od basilikos- królewski i okimoin- pachnieć]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz