czwartek, 12 maja 2016

Pyry z sosem tymiankowo-krwawnikowo-pokrzywowym

A po wielkanocnym śniadaniu, czas na wielkanocny obiad:)
Dziś w menu pyry z sosem tymiankowo-krwawnikowo-pokrzywowym, tradycyjnym jajkiem sadzonym [zachowajmy pozory świąteczności] i kufel zsiadłego mleka..

Sos:
Składniki:
-pokrzywy
-tymianek
-krwawnik
-cebula
-kwaśna śmietana
-jakiś tłuszcz [tym razem olej lniany]|
-sól
-słonecznik łuskany [bo wiedźma lubi] 
-bułka tarta

Przygotowanie:
Zielone kroimy i romantycznie podduszamy w rondlu wraz z ziarnem słonecznika.
Cebulę podsmażamy na oleju wraz z bułką tartą a następnie dodajemy do zieleniny. Solimy lub dodajemy przyprawe do zup. 
Na koniec wystarczy wećpnąć czubatą łychę śmietany abo zaklepać. Zamojtać. 
Futrujcie na zdrowie!

A jak doznania smakowe? Wiedźma poleca dodać koperku;p


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz