Plany kulinarne muszą zatem ulec zmianie. Może szczawiowa? Tymczasem może kilka słów na temat przerośniętego o tej porze roku Słonecznika Bulwiastego zwanego topinamburem.
-godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty)
-można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit
-wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia.[rozwieję wasze złudzenia-porannej kawy nie zastąpi]
-są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy.
-nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. [dopóki do puree nie dorzucimy solidnej porcji masełka, ale to nie powód by masełka pożałować!]
Wykorzystanie w przemyśle :
Gorzelnictwo – pozyskanie alkoholu z bulwy jest 1.5-krotnie bardziej wydajne, przy jednocześnie 5-krotnie niższych kosztach uprawy, niż zwykłych ziemniaków.
Ciepłownictwo – bardzo wysoka wydajność słomy wysokoenergetycznej topinambura 25-30 ton/ha, jest to wynik 4-5 krotnie wyższy niż wikliny. Może być spalana bezpośrednio lub po przetworzeniu jako brykiet. Wykorzystywany jest nawet do produkcji biogazu.
Przemysł farmaceutyczny – wyciąg z topinambura, produkuje już jedna z polskich firm farmaceutycznych.
Łodygi i liście nadają się do karmienia trzody oraz bydła, świeżo zerwane jak i te po przetworzeniu na granulat bądź susz. Roślina dodawana do paszy dodatkowo leczy schorzenia układu oddechowego zwierząt.
#Słonecznik #bulwiasty #topinambur |
Źródło: poranny przegląd internetów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz