Jabłoń domowa |
Malus domestica czyli Jabłoń domowa.
Otula zapachem całą okolicę:)
Jabłonie są jednymi z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin użytkowych. Z wykopalisk wiadomo, że początek ich uprawy sięga okresu neolitu.
Jabłek nie należy przechowywać z innymi owocami, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje szybsze dojrzewanie i psucie się innych owoców.
Więcej o Jabłoni : http://jablonmoimzyciem.blogspot.com/2015/05/ciekawostki-o-jaboni.html
Jesienią o jabłkach:
Spec-fachura obejrzał piec i orzekł, że wobec tego denata, konieczne będzie przedsięwzięcie drastycznych środków.
Wiedźma stojąca w drzwiach uniosła kilof [pamiątkę po dziadku partyzancie] i przyjęła postawę bojową. Może nie aż tak, przynajmniej jeszcze nie -uspokoił spec. Następnie dokonał transmutacji angielki w hybrydę anglo-szamotową. Tuning objął również wypełnienie piekarnika cegłami. Teraz to już prawie kaflowy. Co w związku z tym? Czas na jabłka!!!
Kosz jabłek |
Wszak od tygodnia tęsknie wyczekują chwili, gdy trafią do słoika... No własnie, słoiki... W zeszłym roku było ich tyle, że mogłam rozdawać. No to rozdałam. Jak zatem zmieścić 2 pełne kosze do 10 słoików? Czasu pod dostatkiem, można zatem poszaleć. Zatem zamiast wrzątkiem postanawiam zalewać owoce esencjonalnym wywarem z pozostałych owoców. Po drodze orientuję się też, że nie mam cukru, ale przecież mam nadal solidne zapasy miodku majowego, zatem gramy dalej <3
Tym sposobem uczciwszy wskrzeszenie z krainy umarłych zabytkowego pieca, a obecnie piecowej hybrydy mogę wreszcie zasiąść przed komputerem, sącząc kompot 200% i podzielić się radością <3
Ps. W świeżych jabłkach znajdziemy prawdziwe bogactwo składników odżywczych, takich jak: witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, K, E, a oprócz tego: mnóstwo błonnika, retinol, tokoferol, beta-karoten oraz likopen.
A jak tam wasze przetwory?
Tym sposobem uczciwszy wskrzeszenie z krainy umarłych zabytkowego pieca, a obecnie piecowej hybrydy mogę wreszcie zasiąść przed komputerem, sącząc kompot 200% i podzielić się radością <3
Ps. W świeżych jabłkach znajdziemy prawdziwe bogactwo składników odżywczych, takich jak: witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, K, E, a oprócz tego: mnóstwo błonnika, retinol, tokoferol, beta-karoten oraz likopen.
A jak tam wasze przetwory?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz