poniedziałek, 16 maja 2016

Podstawy suszenia

Towarzysze! Ludu pracujący miast i wsi!

Z okazji weekendowej kumulacji w postaci Święta Pracy i Niedzieli zarazem, okraszonej prawdziwie majową aurą punktem obowiązkowym musi być spacer, a jak spacer to i...
Pierwsze herbatki już się suszą. maj to gorący okres dla zbioru ziół przeznaczonych na susz, gdyż kwitnienie często kończy okres przydatności części zielonych. Wszak wiadomo, że każdy organizm   to co ma w sobie najlepsze stara się przekazać kolejnemu pokoleniu. Rośliny nie stanowią od tej reguły wyjątku.
A puste słoiczki już się niecierpliwią...

A no tak... Bym zapomniała ja roztrzepana. Suszenie jako proces konserwacji nie każdy rozumie w taki sam sposób... Podstawy suszenia:
- nie na słońcu
-w przewiewnym miejscu
-w suchym miejscu
- no i im chłodniej tym lepiej [ostatecznie w zamrażarce też się nie zepsują... Ani w ciekłym azocie...], szczególnie jeśli pragniemy zachować aromat roślin cenionych za olejki eteryczne.
 Jeśli przegrzejecie surowiec, wszystko będzie pachniało najzwyczajniej starym sianem [a sami chyba wiecie jak bardzo różny on jest od zapachu świeżo koszonej trawy;p ]




PS. I jeszcze jedna wiedźmowa rada. Aby w słoiczkach  herbatki nie zaczęły się psuć, dobrze dorzucić do nich kilka ziaren ryżu, lub innego absorbenta wilgoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz